Zasady zdrowego odżywiania:
- Odżywiaj się regularnie,
- Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone,
- Jedz jak najwięcej warzyw,
- Jedz owoce w dwóch porcjach dziennie,
- Ogranicz spożycie węglowodanów,
- Nie jedz słodyczy,
- Pij tylko wodę i herbatę.
ODŻYWIAJ SIĘ REGULARNIE
Regularne odżywianie sprzyja dowozowi odpowiedniej ilości energii w ciągu dnia. Najlepiej jadać między 3 a 5 posiłków dziennie. Dla optymalnego zdrowia i szczupłej sylwetki ważne jest, żeby nie podjadać. Optymalne pory posiłków to śniadanie do godziny po przebudzeniu, obiad w środku dnia, w porze największej aktywności i kolacja 2-3 godziny przed snem.
WYBIERAJ PRODUKTY JAK NAJMNIEJ PRZETWORZONE
Wszelka żywność w proszku, fast food, dania gotowe i produkty z długą listą składników nie powinny pojawiać się w zdrowej diecie. Dodatki do żywności stworzone przez człowieka mogą być rozpoznawane przez organizm jako ciała obce i powodować reakcję układu odpornościowego oraz oddziaływać negatywnie na mikroflorę organizmu i stan jelit. Należy spożywać produkty bliskie naturze, nieprzetworzone, z krótkim składem i wiadomym pochodzeniem.
JEDZ JAK NAJWIĘCEJ WARZYW
Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Warzywa to najzdrowsza grupa produktów spożywczych. Zaleca się, aby warzywa stanowiły 3/4 dziennej porcji.
JEDZ OWOCE W DWÓCH PORCJACH DZIENNIE
Dziennie nie powinno być ich więcej niż 200-300g, ponieważ są źródłem cukrów prostych. Mimo zawartości witamin i błonnika, nie wolno jeść ich zbyt dużo, ponieważ sprzyjają wyrzutom insuliny i wahaniom poziomu glukozy we krwi, a to może doprowadzić do różnych chorób. Niekontrolowane podjadanie owoców sprzyja tyciu i odkładaniu się brzusznej tkanki tłuszczowej.
OGRANICZ SPOŻYCIE WĘGLOWODANÓW
Zapotrzebowanie na węglowodany rośnie wraz ze zwiększającą się aktywnością fizyczną, więc są wskazane osobom, które dużo pracują lub trenują. W pozostałych przypadkach wystarczy dodatek węglowodanów w dwóch posiłkach. Ograniczając węglowodany, trzeba zastąpić je tłuszczem. Zmniejszenie ilości węglowodanów na korzyść zdrowych tłuszczów ogranicza fluktuację insuliny w trakcie dnia, z czego wynika większy poziom energii, większa sytość, brak napadów głodu, ograniczenie podjadania i lepszy skład ciała.
NIE JEDZ SŁODYCZY
Nadmiar cukru w diecie upośledza białka budujące struktury organizmu, co prowadzi do licznych chorób, np. wzroku, nerek, układu nerwowego. Im więcej cukru, tym większe wahania poziomu glukozy i insuliny we krwi, a także zwiększone ryzyko chorób metabolicznych i tycia.
PIJ TYLKO WODĘ I HERBATĘ
Powinno pić się tylko wodę i ziołowe herbaty. Picie soków i napojów słodzonych w dużych ilościach sprzyja przyłączaniu się cząsteczek glukozy do białek, co upośledza ich funkcjonowanie i przyspiesza starzenie organizmu. Odpowiada to także za wzrost wagi, podwyższanie poziomu trójglicerydów we krwi i otłuszczanie wątroby.
Zdrowe przepisy:
(klikając na tytuł otworzysz artykuł z przepisem)