Tosty to bardzo proste i szybkie domowe danie. Jednak nie da się ukryć, że nie należą do zdrowych posiłków. Poniżej znajdziesz 4 sposoby na przepyszne, zdrowe tosty!
TOSTY Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI
Składniki:
- chleb żytni/orkiszowy/razowy
- mozzarella
- pomidor
- bazylia
- domowe pesto
Instrukcja:
- Chleb posmaruj cienką warstwą pesto
- Ułóż na nim plasterki pomidora i mozzarelli
- Przykryj je kolejną kromką chleba
- Włóż tosty do rozgrzanego opiekacza
- Udekoruj całość listkami bastylii
TOSTY ZE SZPINAKIEM
Składniki:
- chleb razowy/żytni/pełnoziarnisty
- świeży szpinak
- awokado
- pomidorki koktajlowe
- ser żółty
Instrukcja:
- Awokado pokrój w plastry, a pomidorki w małe plasterki (lub ćwiartki)
- Ułóż awokado, szpinak, pomidorki i na końcu ser żółty
- Przykryj je kromką chleba
- Włóż tosty do rozgrzanego opiekacza
TOSTY Z JAJKIEM I AWOKADO
Składniki:
- chleb
- jajko
- awokado
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz (opcjonalnie ząbek czosnku)
Instrukcja:
- Awokado rozgnieć z sokiem z cytryny i drobno posiekanym ząbkiem czosnku
- Dopraw
- Jajko ugotuj na twardo i pokrój w plasterki
- Chleb posmaruj pastą z awokado, połóż plasterki jajka na twardo, przykryj kolejną kromką
- Włóż tosty do rozgrzanego opiekacza
TOSTY Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki:
- chleb
- banan
- masło orzechowe
- opcjonalnie cynamon
Instrukcja:
- Chleb posmaruj masłem orzechowym
- Połóż pokrojone plasterki banana
- Przykryj kolejną kromką chleba
- Włóż tosty do rozgrzanego opiekacza