Dieta

 

Zasady zdrowego odżywiania:

  1. Odżywiaj się regularnie,
  2. Wybieraj produkty jak najmniej przetworzone,
  3. Jedz jak najwięcej warzyw,
  4. Jedz owoce w dwóch porcjach dziennie,
  5. Ogranicz spożycie węglowodanów,
  6. Nie jedz słodyczy,
  7. Pij tylko wodę i herbatę.

ODŻYWIAJ SIĘ REGULARNIE

eff5c08b9bafe47a0f7eca918a20f7c8

Regularne odżywianie sprzyja dowozowi odpowiedniej ilości energii w ciągu dnia. Najlepiej jadać między 3 a 5 posiłków dziennie. Dla optymalnego zdrowia i szczupłej sylwetki ważne jest, żeby nie podjadać. Optymalne pory posiłków to śniadanie do godziny po przebudzeniu, obiad w środku dnia, w porze największej aktywności i kolacja 2-3 godziny przed snem.

WYBIERAJ PRODUKTY JAK NAJMNIEJ PRZETWORZONE

8f6cc9d92a498ec76e5bc0e708f37a83

Wszelka żywność w proszku, fast food, dania gotowe i produkty z długą listą składników nie powinny pojawiać się w zdrowej diecie. Dodatki do żywności stworzone przez człowieka mogą być rozpoznawane przez organizm jako ciała obce i powodować reakcję układu odpornościowego oraz oddziaływać negatywnie na mikroflorę organizmu i stan jelit. Należy spożywać produkty bliskie naturze, nieprzetworzone, z krótkim składem i wiadomym pochodzeniem.

JEDZ JAK NAJWIĘCEJ WARZYW

d777117b225ad9ba7df84ef8904bef6f

Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika. Warzywa to najzdrowsza grupa produktów spożywczych. Zaleca się, aby warzywa stanowiły 3/4 dziennej porcji.

JEDZ OWOCE W DWÓCH PORCJACH DZIENNIE

7cdf658e9f963d68feb175d309fef079

Dziennie nie powinno być ich więcej niż 200-300g, ponieważ są źródłem cukrów prostych. Mimo zawartości witamin i błonnika, nie wolno jeść ich zbyt dużo, ponieważ sprzyjają wyrzutom insuliny i wahaniom poziomu glukozy we krwi, a to może doprowadzić do różnych chorób. Niekontrolowane podjadanie owoców sprzyja tyciu i odkładaniu się brzusznej tkanki tłuszczowej.

OGRANICZ SPOŻYCIE WĘGLOWODANÓW

cf05f7642ea549eaf042af958a433a9d

Zapotrzebowanie na węglowodany rośnie wraz ze zwiększającą się aktywnością fizyczną, więc są wskazane osobom, które dużo pracują lub trenują. W pozostałych przypadkach wystarczy dodatek węglowodanów w dwóch posiłkach. Ograniczając węglowodany, trzeba zastąpić je tłuszczem. Zmniejszenie ilości węglowodanów na korzyść zdrowych tłuszczów ogranicza fluktuację insuliny w trakcie dnia, z czego wynika większy poziom energii, większa sytość, brak napadów głodu, ograniczenie podjadania i lepszy skład ciała.

NIE JEDZ SŁODYCZY

464ad2e37e275923aa3aa8093e976254

Nadmiar cukru w diecie upośledza białka budujące struktury organizmu, co prowadzi do licznych chorób, np. wzroku, nerek, układu nerwowego. Im więcej cukru, tym większe wahania poziomu glukozy i insuliny we krwi, a także zwiększone ryzyko chorób metabolicznych i tycia.

PIJ TYLKO WODĘ I HERBATĘ

80f6bb7d56bd11d7d6a20f71e360d611

Powinno pić się tylko wodę i ziołowe herbaty. Picie soków i napojów słodzonych w dużych ilościach sprzyja przyłączaniu się cząsteczek glukozy do białek, co upośledza ich funkcjonowanie i przyspiesza starzenie organizmu. Odpowiada to także za wzrost wagi, podwyższanie poziomu trójglicerydów we krwi i otłuszczanie wątroby.

Zdrowe przepisy:

(klikając na tytuł otworzysz artykuł z przepisem)

  1. Przepisy na zdrowe tosty
  2. Przepisy na pyszne owsianki
  3. Przepisy na nocne owsianki